Kornelis van der Meulen

13-07-1944 Marum

Kornelis van der Meulen

In de nacht van 13 juli 1944, is in de deur van zijn woning die vroeger op deze plaats stond, Kornelis van der Meulen, adjunct-directeur van de Coöperatieve Zuivelfabriek “Zuidelijk Westerkwartier”, om onbekende redenen door een Silbertanne-commando neergeschoten.

De Silbertanne-commando’s waren geheime doodseskaders (5 in totaal) die in de periode sept. 1943 - sept. 1944 vooraanstaande burgers vermoordden als vergelding voor omgekomen Duitsers of NSB'ers door acties van het verzet. De eskaders bestonden uit leden van de Waffen-SS, de SD en de Landwacht. Het plan voor het vormen van deze moordgroepen kwam van Hanns Rauter, de hoogste SS'er in Nederland en verantwoordelijk voor alle SS- en politieactiviteiten hier. De goedkeuring werd gegeven door Heinrich Himmler zelf.

Op 10 juli 1944 was het gemeentehuis van Grootegast door een verzetsgroep uit Drenthe overvallen met de bedoeling om distributiebonnen buit te maken. Marechaussee Lourens de Groot (13 juli 1906 Rotsterhaule) probeerde de overval te verhinderen. Bij de schietpartij die volgde, werd de politieman dodelijk getroffen. Om zijn dood te vergelden werd op 12 juli een Silbertanne Commando op pad gestuurd. Deze bestond uit de SD'ers Sander Borgers, Josef Kindel, de Waffen-SS'er Jo Janzen en de landwachter Jan Kruijer. Hun doel was (waarschijnlijk op voorspraak van de in de omgeving woonachtige beruchte NSB'er Pier Nobach) dominee S. van Wouwe, Geref. Pred. te Marum. Deze was echter niet thuis en zijn vrouw weigerde de deur te openen. 

Daarop begaf het moordcommando zich om nog steeds onopgehelderde redenen naar het volgende adres, de woning van de Kormelis van der Meulen, adjunct-directeur van de Coöperatieve Zuivelfabriek “Zuidelijk Westerkwartier” G.A.. Van der Meulen was zijn loopbaan begonnen als monsternemer/controleur bij het laboratorium van de Coöperatieve Zuivelfabriek ‘Trynwalden’ te Giekerk. In 1925 was hij in dienst getreden bij de fabriek in Marum als bedrijfscontroleur en een paar jaar later bevorderd tot adjunct-directeur.

Toen ze aanbelden vertrouwde Kornelis van der Meulen de situatie niet en hij weigerde de deur te openen. Daarop vuurden de mannen een aantal schoten door de voordeur en maakten zich uit de voeten. Kornelis werd zwaargewond naar een ziekenhuis in Groningen gebracht waar hij de volgende ochtend aan zijn verwondingen overleed. Hij liet zijn vrouw Baukje en hun twee kinderen Harmke en Beke achter. Zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument bij de Nederlands Hervormde Kerk in Marum-West.



Kornelis van der Meulen (1910-1944)
 

Op de kaart

@2025 Copyright WKRegister.nl ontworpen en ontwikkeld door AYO MEDIA