Hindrik van Dijk
19-06-1898 te Noordbroek †08-04-1945 te NorgHindrik van Dijk - 46 jaar (Werkzaam bij de Laagspanningsnetten)
Hindrik van Dijk werd gefusilleerd in Norg op 8 april 1945.
Hij was werkzaam bij de Laagspanningsnetten. Als verzetswerker bij de groep Radersma/later van Dijk.
Van Dijk zorgde ervoor dat het bevolkingsregister onderdook in het elektriciteitshuisje aan de Bosscherweg, samen met politie Middel. Van Dijk gaf ook informatie door aan de geallieerden betreffende de ligging van de sluis Gaarkeuken. Hij zorgde voor verspreiding van gedropte wapens. (Dropping Bakkeveen).
Volgens zoon van Dijk kwamen ze toen het bevolkingsregister onderdook ook in het bezit van blanco persoonsbewijzen. Burgemeester van de Nadort ‘had vergeten de deur van de kluis te sluiten’ Volgens zijn zeggen heeft een van de zonen Boonstra hen wel zien lopen.
Ook waren ze in het bezit van stempels van het Gewestelijk Arbeidsbureau en hadden ze een typemachine met eenzelfde lettertype.
Hindrik van Dijk had contacten met de belangrijke verzetsgroep ‘Roel’ en zocht in Grijpskerk met succes nieuwe mensen voor de werkzaamheden van deze groep, die zich bezighield met het zoeken van huisvesting voor onderduikers, het verstrekken van valse persoonsbewijzen en bonkaarten etc. Van Dijk deed ook mee aan het verbergen van de persoonsgegevens.
Woonhuis Hindrik van Dijk aan de Kastanjelaan.